TR | EN
Staj İlkeleri

 MMF BÖLÜMLERİ STAJ İLKELERİ

(Fakülte Kurulu’nun 12 Kasım 2024 tarih ve 04/04 sayılı kararı ile güncellenmiştir.)

Madde 1

Stajın amacı, öğrencilerin öğrenim gördükleri Mühendislik dalı ile ilgili iş yerlerindeki uygulamalarla karşı karşıya gelmelerini ve teorik bilgilere ek olarak deneyim kazanmalarını sağlamaktır.

Madde 2

Öğrenciler öğrenimleri sırasında toplam en az 40 iş günü staj yapmak zorundadırlar. Bölümler bazında zorunlu staj iş günleri sayısı aşağıda belirtildiği gibidir.

Bölüm Adı                              Staj Günü Sayısı

Elektrik-Elektronik Müh. Böl.               40

Endüstri Müh. Böl.                               40

İnşaat Müh. Böl.                                  50

Jeoloji Müh. Böl.                                 50

Kimya Müh. Böl.                                 45

Maden Müh. Böl.                                 40

Makine Müh. Böl.                                60

Metalurji ve Malzeme Müh. Böl.          45

Mimarlık Böl.                                      65

Bilgisayar Müh. Böl.                            40

Bölümler, staj programlarına ve staj yeri potansiyeline göre, bu süreyi en az 2 en fazla 4  dilime (staj türü) böler.

Bir hafta 5 işgünüdür. Cumartesi ve Pazar günlerinde de çalışılan iş yerlerinde, bu durumun belgelenmesi halinde, işgünü sayısına dahil edilir.

Madde 3

Her bölümde öğrencilerin staj işlerini yürütmek üzere bir Staj Komisyonu kurulur. Staj Komisyonları, Bölüm Başkanınca görevlendirilen biri başkan (öğretim üyesi yada görevlisi) olmak üzere, en az 3 öğretim elamanından oluşur.

Madde 4

Ders kaydı yaptırmayan öğrencilerin yarıyıllarda ve yaz okulunda staj yapması mümkündür.

Bir haftada üç tam günden az olmamak şartıyla dersi olmayan öğrenciler bölüm staj komisyonlarının uygun görmesi halinde Güz ve Bahar Yarıyıllarında staj yapabilirler

Staj Komisyonu, burada sözü edilmemiş bir durumla karşılaştığında, staj ilkeleri maddelerine aykırı düşmemek kaydıyla ve Bölüm Başkanının onayı ile staj yapılmasına izin verebilir.

Madde 5

Her bir staja (türüne) en erken hangi yarıyıl sonunda başlanacağına ilgili Bölüm Kurulunda karar verilir ve Akademik Yıl başında ilan edilir.

Madde 6

Bölüm Başkanlıkları, staj türleri, süreci, öğrencinin stajda yapacağı faaliyetler ile defteri doldurmada dikkat edilecek hususları içeren staj kılavuzu veya ilkelerini hazırlar ve bölüm web sayfasında ilan eder. 

Madde 7

Öğrenciler staj yerlerini kendileri bulurlar. Bulunan yerin uygunluğu Staj Komisyonunun onayı ile kesinleşir. Staj başlamadan önce bu onayın komisyondan alınmış olması zorunludur. Bu onay öğrencinin staj dilekçesi üzerinde Staj Komisyon Başkanının ya da görevlendireceği kişinin imzası ile belli edilir.

Kamu ve özel kuruluşlardan temin edilmiş kontenjanlar olduğunda, bunların dağıtımı, öğrenci tercihi, öğrencinin genel not ortalaması ve mezuniyet durumları gibi hususlar dikkate alınarak, Staj Komisyonunca yapılır.

(T.C. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Uygulamalı Eğitimler Yönergesi Üçüncü Bölüm

Madde:13 /07-08)

Madde 8

Her öğrenciye her staj için bir staj defteri ve bir staj değerlendirme formu verilir.

Madde 9

Staj defteri, okunaklı olarak, tükenmez kalem kullanılarak günlük işlenir ve her hafta sonunda, staj yerindeki yetkili mühendise inceleterek imzalatılır. İngilizce öğrenim gören öğrenciler, staj defterlerini İngilizce yazacaklardır. Yetkili mühendisin, meslek odası sicil numarası ya da diploma numarası ve işyeri kaşesi staj defterinin ve sicil fişinin onayında yer alır.

Madde 10

Staj Değerlendirme Formu'nun, kurum tarafından ilgili Bölüm Başkanlığına posta ile gönderilmesi ya da  kurumun kaşesini taşıyan kapalı zarf içinde getirilmesi zorunludur.

Madde 11

Öğrenciler, staj yaptıkları kuruluşun disiplin ve emniyetle ilgili kurallarına uymak zorundadırlar.

Madde 12

Staj defteri (ve staj raporu), en geç staj bitimini izleyen yarıyılın en geç ilk 3 haftası içinde Staj Komisyonuna teslim edilir.

Staj defterlerini zamanında teslim etmeyen öğrencilerin ilgili stajı kabul edilmez.

Madde 13

Staj evrakı, Staj Komisyonu veya görevlendireceği bir öğretim elemanı tarafından incelenerek "Başarılı", "Başarısız" ya da "Kısmen Başarılı" olarak değerlendirilir. Yapılan değerlendirme, yarıyıl başlangıcından itibaren en geç iki ay içinde sistemden ilan edilir.

Başarısızlık halinde staj tekrarlanır.

Staj Komisyonunca gerekli görüldüğü hallerde, staj defterinin yeniden yazılması öğrenciden istenebilir.

Staj defterindeki imza ve tarihler üzerinde silme, kazıma ve düzeltme işlemleri olması halinde stajın hepsi ya da bir kısmı kabul edilmeyebilir.

Madde 14

Komisyonca uygun görülen stajların, öğrenciler tarafından bölüm içinde sunulması istenebilir.

Madde 15

Yatay ve dikey geçiş yoluyla gelen öğrencilerin önceki eğitim kurumlarında yaptıkları stajlarının geçerliliği ilgili komisyonlar tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

Madde 16

Staj yapan öğrenciler hakkında 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır. Bu fıkra kapsamında ödenecek primler 5510 sayılı Kanunun 87 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca yükseköğretim kurumları tarafından karşılanır